De Constructie van Effortless Chic

De Constructie van Effortless Chic

De Bouwstenen

Het damesoverhemd is een waar stukje tijdloos architectonisch werk. Een iconisch product dat op een relatief klein cultureel oppervlak het moderne stijlgevoel weerspiegelt. 

Het ideale damesoverhemd sluit geen compromissen op het gebied van functie, design of draagbaarheid. 
Om dit te kunnen bereiken moet men niet alleen precisie, maar ook oog voor detail en passie hoog in het vaandel hebben. Van knoopsgat tot aan de kraag, alles moet perfect verwerkt zijn.

Het fundament: compromisloze kwaliteit

De kwaliteit van een damesoverhemd hangt fundamenteel van de stofkeuze af. De stof is het fundament waarop de kledingmaker voortbouwt. Het is de basis die aan de hoogste komfoor- en design eisen moet voldoen. Hiervoor leent zich het duurzame, ademende en veelzijdige katoen goed voor. 

De keuze voor de collectie die beschikbaar is  bij Bloezen.nl viel op o.a. Seidensticker en byMi vanwege de hoogwaardige stoffen in de collecties. byMi overhemden zijn gemaakt uit Pima katoen, katoen van de hoogste kwaliteit. Pima katoen is gelijkend aan het welbekende Egyptisch katoen(‘egyptian cotton’; verwerkt in high-end bedlakens bijvoorbeeld) qua structuur, die zijn glans en stevigheid langer behoudt dan andere katoenrassen. Je voelt het ook omdat de stof van byMi overhemden iets dikker, luxueuzer aanvoelt dan die van andere merk overhemden.

Katoen kan op verschillende manieren worden geweven, zodat het andere optiek en eigenschappen heeft. Veelgeprezen zijn de klassieke poplin wevingen, die een luchtig toch kwalitatieve uitstraling geven aan elk overhemd. 

Daarnaast heeft Bloezen.nl varianten in Satijn en Jacquard binding van Seidensticker en byMi. Deze stoffen kunnen perfect verwerkt worden in formele, elegante of lossere uitvoeringen. Ten slotte zorgt de veredeling van kreukarme (Easy Care) tot strijkvrije kwaliteiten voor een praktische draai aan de effortless chic look.

De Vorm

Het mooie van een overhemd is dat je alle kanten op kunt en met een damesoverhemd al helemaal. Damesmode zit niet zo vast aan allerlei regels. 

Het ontbreken van deze begrenzingen zorgt voor een veelvoud aan ‘vormen’ die de constructie kan omhullen. Oftewel; de ontwerpen die kunnen worden gecreëerd.  

Afhankelijk van het figuur en silhouet welk een persoon wil tonen en welke gelegenheid de achtergrond vormt, wordt het ontwerp gevormd. 

Met de Slim-Fit, Modern-Fit of Comfort-Fit heeft men ruime keuze aan modellen die de beste kanten van het figuur benadrukken. Daarnaast zorgen de prints en accenten op de gehele, of delen van, de blouse ervoor dat men een warmere of vrolijkere uitstraling krijgt. Zodoende komen in het ontwerp alle disciplines samen die het uiteindelijke model maken. Zo wordt uiteindelijk van een abstract idee een patroon gemaakt.

De Constructie

Na de stofkeuze en het design volgt zoals gezegd het technisch patroon. Voor het perfecte resultaat zijn, afhankelijk van het model damesoverhemd, tot 25 verschillende delen nodig. Allemaal dienen ze op de millimeter op elkaar afgestemd te zijn. Steen op steen, naad op naad. Precies opgetekende en aan elkaar gepaste patroondelen zorgen ervoor dat uit een lange rol stof individuele delen van een bloes ontstaan. 

In het naaiatelier verwerkt men de verschillende patroondelen en wordt er details en accenten aan toegevoegd. Daarna worden de delen handmatig aan elkaar gezet. Van de kraag tot aan de armsgaten; elk element heeft zijn eigen bijzonderheden en uitdagingen.

Daarom vergt het proces van kleding maken veel kunde en knowhow. Elke naad moet perfect zijn gestikt, elk knoopsgat en elke kraag moet foutloos aangezet worden. Compromisloze perfectie tot in het kleinste detail.

Tot slot volgen de finishing touches. Aan de hand van een omvangrijke kwaliteitscontrole wordt getest of alles goed is verwerkt en of de maten kloppen. Heeft het overhemd de test doorstaan, dan wordt het gestreken en klaargemaakt voor distributie.

Puristisch ligt het witte damesoverhemd nu in de schappen, wachtend op de nieuwe eigenaresse. Het witte canvas, een belofte die de nieuwe draagster zal vormgeven, beleven en op zijn eigen manier bezielen. 
Het overhemd is een kwaliteitsproduct dat traditie en betrouwbaarheid uitstraalt maar tegelijkertijd ook de geest van innovatie en voortgang in zich draagt.

Terug naar blog